Diskuskastning

En av de äldsta sporterna i historien är diskuskastning. Redan på antiken avbildades diskuskastarna i form av statyer av skulptörer som Myron, vilket har gett diskusen status som en traditionsrik sport. Som friidrottsgren har den funnits med lika länge och utgör en självklar del av större mästerskap som OS, VM och EM. En anledning till diskusens långa historia är dess enkelhet, där reglerna är lätta att förstå.

Trots att diskuskastning i stora drag bibehåller sin ursprungliga form har det också skett en stor utveckling genom åren. Ett av områdena som genomgått övergripande förändringar är själva diskusen. Det finns två varianter; en för herrar och en för damer. Herrdiskusen väger exakt två kilo och mäter 22 centimeter i diameter medan damernas diskus väger hälften – ett kilo – och har en diameter på 18.2 centimeter.

De är tillverkade i material som metall och glasfiber. Det gör att den är enkel att få grepp och hiva iväg samtidigt som den ger tillräckligt motstånd för att utgöra en kraftmätning för deltagarna. Världsrekorden har höjts successivt under åren, men det bästa kastet inträffade redan 1986 för herrar och 1988 för damer. Då var det Jürgen Schult respektive Gabriele Reinsch – båda från Östtyskland – som slog rekorden som står sig än i dag.